Expositie: Los Zand (13-22 oktober 2022)

Expositie: Eindeloos hameren... (2009)

expo_apeldoorn expo_2_delft
CODA Museum / van Reekum vitrine Prinsenhof Museum / Vermeerkamer

Eindeloos hameren...

Vijfentwintig jaar was een mooi moment om terug te kijken. Met een groot overzicht in twee Nederlandse musea, plus twee erkende sieradengaleries en een buitenlandse tournee, toonde Laura Bakker haar ontwikkeling en positie in de wereld van het hedendaagse sieraad.
Na een klassieke vakopleiding in Schoonhoven werd Laura Bakker kunstzinnig gevormd aan de Gerrit Rietveld Academie. Daar ontwikkelde zij zich, begeleid door de inspirerende Onno Boekhoudt, in een klimaat van pas verworven vrijheid. De revolutie die enkele baanbrekende ontwerpers voor haar hadden ontketend, moest nog grotendeels worden uitgewerkt. Laura Bakker behoorde tot de voorhoede die ontdekte hoe het sieraad, ondanks zijn innige band met het lichaam, een vrij object kon zijn en zelfs zijn draagbaarheid kon verliezen.
Het basismateriaal van Laura Bakker is fijn metaaldraad. Eenvoudige vormen zoals spiraal, zigzag en meander worden in eindeloze variaties en uiteenlopende weefsels met elkaar verbonden. Ook vondsten uit de natuur, waaronder hout, zaden en zeeglas, kunnen hierin opgenomen worden. Om het basismateriaal voldoende stevigheid te geven, wordt elk metalen schakeltje ritmisch plat gehamerd. Het resultaat is een vorm van minimal music voor het oog.
De tentoonstelling laat zich naar het materiaal in drieën delen. Objecten van puur metaal bestaan vaak uit een combinatie van donker metaal zoals ijzer of tantalium met de lichtere kleuren van koper, geel- en roodgoud, titaan en brons. Zeevondsten zijn gebaseerd op door het water geslepen en gepolijst materiaal. In de natuurwerken laat zich een gevoelsmatige verwantschap aflezen met Andy Goldsworthy: de fysieke handeling hoeft niet langer uit te monden in het lichaamsobject. Niettemin passen deze autonome objecten naadloos in het oeuvre. Als verbindend element is gehamerd metaaldraad vrijwel onmisbaar. Vandaar de titel van deze overzichtstentoonstelling: Eindeloos hameren….
Ook als galeriehoudster heeft Laura Bakker een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het hedendaagse sieraad in Nederland. ‘TRITS SIERADEN’ (Delft 1981-1995) behoorde tot de kleine kern van in deze richting gespecialiseerde galeries. Sinds 1995 verdeelt zij haar tijd tussen het Nederlandse atelier in Delfgauw en het Franse atelier in Cluny.
En in 2009 kwam zij terug..... met twee maal een prachtige dubbeltentoonstelling: In Apeldoorn in het prestigieuse museum CODA en tegelijkertijd in Enschede bij galerie Beeld & Aambeeld. Aansluitend in Delft in de historische setting van Museum Lambert van Meerten aan het Oude Delft en ook tegelijkertijd toonde zij bij de gerenommeerde Galerie Lous Martin aan de Kromstraat haar nieuwste serie sieraden in diverse metalen genaamd De cirkel is rond.
Monique Mokveld, auteur essay Eindeloos hameren…

BELANGRIJKSTE (SOLO)TENTOONSTELLINGEN ( vanaf 2005)

2005 juli -‘ L’Or, bijoux d’Europe’, Maison des Métiers d’Art, Pézenas, Fr.

sept. - ‘Automne’, (solo) galerie Vis-à-Vis, Chalon, Fr.

2007 juni - ‘Inspiraties van generaties’, op 4 lokaties in Schoonhoven.

2008 nov. - ‘Herinner-ring’, galerie Beeld & Aambeeld, Enschede.

2009 jan. - ‘Culturele supermarkt’, ism galerie Lous Martin.

febr. - ‘Eindeloos hameren...’, (solo) 25-jarig overzicht CODAmuseum Apeldoorn.

- ‘Eindeloos hameren...’, (solo) nieuw werk gal.Beeld & Aambeeld Enschede.

- ‘Herinner-ring’,tournee gallery Castle Yard, Kilkenny, Ierland.

april - ‘Black & Gold’, galerie Guthschmidt, Den Haag.

mei - ‘Eindeloos hameren..’, (solo) 25-jarig overzicht, museum Het Prinsenhof, Delft.

- ‘Eindeloos hameren...’, (solo) nieuw werk, galerie Lous Martin, Delft.

- ‘Herinner-ring’, tournee galerie Cebra, Düsseldorf, Duitsland

aug. - ‘Cine-Pause’, filmfestival, Donzy-le-National, Frankrijk.
Vertoning van de documentaire Marteler inlassablement... in het frans met kleine tentoonstelling.

sept. - ‘Herinner-ring’, tournee gal.SandströmdeWit, Linköping, Zweden.